Co kryje się pod nazwą kawy speciality?

2021-07-03

Czym są kawy speciality? Nazwa sugeruje coś wyjątkowego i bez wątpienia tak właśnie jest. Produkty te już z samego swojego założenia mają cechować się najwyższą klasą i brakiem jakichkolwiek słabych stron. Kawy z tego gatunku są oceniane przez wyspecjalizowanych somelierów. Jakie warunki musi spełniać napar, aby móc zaliczyć go do speciality? Przede wszystkim ziarna muszą pochodzić z ostatniego, najświeższego zbioru – to najlepsze ziarna kawy. Bez wątpienia też plantacja, z której ziarna pochodzą, musi wpisywać się w ideę zrównoważonego rozwoju oraz fair trade – uczciwego handlu. Kolejną kluczową cechą jest kompletny, słodki smak uzyskiwanego naparu. Jakość kawy nie może wzbudzać nawet najmniejszych zastrzeżeń. Ponadto produkt z etykietką „speciality” nie może nosić poważnych wad. Co się do nich zalicza? Między innymi zapach stęchlizny czy zbyt duży poziom kwaśności. Uzyskany produkt musi być w pełni bezpieczny do picia – nawet gdy użytkownik zechce wypić kilka filiżanek danego dnia.


Co jeszcze kryje się pod pojęciem kawy speciality?

Kawa speciality to wybór odpowiedni dla prawdziwych kawowych smakoszy, którzy nie chcą iść na żaden jakościowy kompromis i którym zależy na doskonałych walorach smakowych, jak i zapachowych naparu. To bez wątpienia jakościowy produkt, który będzie świetnie rozbudzał każdego poranka. Nadaje się również jako pomysł na prezent. Do jej produkcji używa się wyłącznie najlepszych i wyselekcjonowanych ziaren. To pozwala na uzyskanie pożądanego, intensywnego aromatu, tak poszukiwanego przez koneserów. Brak wyczuwalnej goryczki na pewno będzie dużym i miłym zaskoczeniem dla szerokiego grona odbiorców. Za sprawą wysokiej klasy naparu nie trzeba sięgać po żadne dodatki tłumiące smak – ani po mleko, ani też po cukier. Jakość i smak kawy bronią się same. Czasem warto sięgnąć po kawę rzadziej, za to móc zdecydowanie pełniej cieszyć się jej wyjątkowymi walorami, rozpoznawalnymi już po pierwszym łyku. Życie jest zdecydowanie za krótkie, aby pić złą kawę!


@ Copyright 2018